Louis PP

Door mijn oudste dochter Stien, die in het kader van haar opleiding zorgverlener stage liep in de Emiliushoeve, leerde ik Saskia Benus kennen. Haar enthousiasme en inzet om te werken met mensen met een verstandelijke beperking uitgaande van hun kwaliteiten en niet vanuit uit hun beperking, intrigeerde mij.

Stien vertelde mij over haar werk met de zorgvragers op de boerderij en het oogsten van de pompoenen en ik leerde de zorgvragers waarmee ze werkte ook persoonlijk kennen en waarderen. We staken de hoofden bij elkaar en besloten om mijn hobby van bierbrouwen te transformeren naar een sociaal economisch proefproject. Al snel vonden we ook bij brouwerij Dilewyns een geëngageerd team om dit proefproject mee te realiseren.

We vertellen het verhaal van het project ‘tripel bier Louis PP’ en toetsen het aan de hand van 3 vragen:

  1. Kunnen we de eigenwaarde van zorgvragers doen groeien door hun bijdrage aan een kwaliteitsproduct (dat mensen kopen omwille van de kwaliteit in plaats van om een goed doel te steunen)?
  2. Kan je een projectresultaat afmeten op basis van het effect op het welzijn in plaats van de gecreëerde financiële winst/verlies?
  3. Hoe continueer je zulk een project met participatie van de zorgvragers binnen een wettelijk kader?

– Louis Smets, apotheker, recept Louis PP

Emiliushoeve

Een aantal weken geleden hebben enkele deelnemers en begeleiders van de Emiliushoeve een dag samengewerkt met Louis Smets, als een soort proefproject. Louis Smets, de vader van Stien, een stagiaire van de Emiliushoeve, heeft een heerlijk biertje ontwikkeld : een tripel op basis van pompoenpitten en koriander. Op zijn 55ste heeft hij een echte jongensdroom waar gemaakt !

In dit project wil hij met dit kwaliteitsproduct meer realiseren dan alleen maar winst maken, hij wil graag samen met de Emiliushoeve zoeken naar een sociale meerwaarde. Hij wil mensen die normaal niet in een productiesysteem zouden mogen of kunnen meewerken wel de mogelijkheid geven om dit te doen. Deel mogen zijn van het “normale” arbeidsgebeuren, van betekenis zijn, je kwaliteiten kunnen tonen … zijn heel normale behoeften van een mens, ook voor de doelgroep van de Emiliushoeve. Het is de bedoeling om in de toekomst onze deelnemers te laten meewerken in dit project : het verpakken van het bier, het leveren, het verbouwen van koriander en pompoenen enz… Louis levert dit exclusieve biertje aan toprestaurants en krijgt veel positieve reacties. Zelf zijn we ook grote fans !

We hebben ervaren dat veel deelnemers graag meewerken aan productieve en repetitieve werkzaamheden. Op onze proefwerkdag hebben we gezien dat er een enorme inzet en betrokkenheid was en een hoge werkkwaliteit, dit allemaal in een fantastische sfeer !
Veel deelnemers zouden het fijn vinden af en toe dit soort werk te kunnen doen. We zien het als een uitdaging om, samen met Louis, te zoeken naar mogelijkheden voor de toekomst.

Het is de bedoeling om begin volgend jaar minister Jo Vandeurzen te ontvangen op de Emiliushoeve voor een aanzet tot een debat over “zorg en economie” in een haalbaar en gezond evenwicht.

www.louispp.be

  • Bekijk foto’s

Bekijk foto’s

Persberichten

Gazet van Antwerpen – 13 december 2015

Nijlenaar lanceert pompoenpittenbier

www.gva.be

RTV – 11 december 2015

Nijlense tripel op de kaart van toprestaurants

www.rtv.be